Pengaruh Berbagai Jenis dan Dosis Kompos terhadap Pertumbuhan Bibit Pisang Barangan pada Tahap Aklimatisasi di Lapangan (Transplanting II)

Eliyanti Eliyanti, Zulkarnain Zulkarnain, Budiyati Ichwan, Sonando Situmorang

Abstract


This research aimed to investigate the type and dosage of growing media for  Barangan banana seedlings during acclimatization in the field (transplanting II). The study was conducted at the Teaching and Research Farm, Faculty of Agriculture, University of Jambi. The trial used a randomized block design with two factors, namely types and doses of compost. The types of compost used were banana pseudostem compost, chicken manure compost, and golden snail compost (kosarmas). While the doses used consisted of 0 mg per kg of planting media, 5 g per kg of planting media, 10 g per kg of planting media, and 15 g per kg of planting media. Each treatment was repeated three times. The results showed that various types and doses of compost did not show significant interactions. Different types and doses of compost media provide good growth of Barangan banana seedlings so that at the age of two months they can be transplanted to the field.The seedlings planted in media with chicken manure compost at a dose of 10 g per kg of planting media tend to showbetter growth performance than other media.

 


Keywords


Musa sp., plant tissue culture, growing media, organic fertilizer.

Full Text:

PDF

References


Balai Penelitian Tanah. 2009. Petunjuk Teknik Analisis Kimia Tanah, Tanaman, Air dan Pupuk. Balai Besar Litbang Sumber Daya Lahan Pertanian. Badan Litbang Pertanian Deptan, Bogor.

Dinas Tanaman Pangan dan Hortikultura Kabupaten Tanjung Jabung Barat Provinsi Jambi. 2021. Perbanyakan Bibit Pisang secara Kultur Jaringan. Laporan Kegiatan Tahunan DTPH Tanjab Barat. Dinas Tanaman Pangan dan Hortikultura Kabupaten Tanjung Jabung Barat Provinsi Jambi, Kuala Tungkal.

Direktorat Jenderal Hortikultura Kementerian Pertanian RI. 2016. Buku Saku Pisang (Musa sp.). Kementerian Pertanian Republik Indonesia, Jakarta.

Eliyanti, E., Z. Zulkarnain, E. Kartika dan B. Ichwan. 2022. The Success of Banana Planlets Acclimatization by The Application of Trichoderma-Based Compost and Arbuscular Mycorrhizae Fungi in Growing Media Analele Universităţii din Oradea, Fascicula Biologie 30: 39-44.

Eliyanti, E., Z. Zulkarnian, B. Ichwan, H. Setyaji dan D. Dwiputri. 2021. Penerapan Teknologi 3-Bio Kompos Keong Emas dalam Menekan Penggunaan Pupuk An-organik pada Tanaman Cabai Merah (Capsicum annuum L.). Jurnal Ilmiah Ilmu Terapan Universitas Jambi 5: 276-284.

Hapsoro, D. dan Yusnita. 2018. Kultur Jaringan: Teori dan Praktik. CV Andi Offset, Yogyakarta.

Kusumawati, A. 2015. Analisa Karakteristik Pupuk Kompos Berbahan Batang Pisang, 323-329. Prosiding Seminar Nasional Universitas PGRI Yogyakarta. Yogyakarta.

Nasution, J. dan R. Silitonga. 2019. Analisis Kandungan Unsur Hara pada Pupuk Cair Kosarmas (Kotoran sapi, Keong Mas, Cangkang Kemiri). Jurnal LPPM Universitas Graha Nusantara 9: 21-25.

Nurjannah, I. dan S. A. Lasmini. 2022. Pengaruh Pemberian POC Batang Pisang terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Tomat (Lycopersicum esculentum Mill.). Agrotekbis: E-Jurnal Ilmu Pertanian 10: 355-364.

Priyadi, P., J. Jamaludin dan W. Mangiring. 2019. Aplikasi Kompos dan Arang Aktif sebagai Bahan ameliorant di Tanah Berpasir terhadap Pertumbuhan Tanaman Caisim (Brassica juncea L.). Jurnal Penelitian Pertanian Terapan 18: 81-86.

Sastro, Y., Ikrarwati dan Suwandi. 2012. Peran Granulasi dan Pengayaan terhadap Peningkatan Efektivitas Kompos pada Sawi, Selada, Kangkung, dan Bayam. Jurnal Hortikultura Indonesia 3: 10-16.

Sulfianti, S., M. Berlian dan E. Priyantono. 2018. Efektivitas Pupuk Organik Cair Keong Mas pada Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Padi. Jurnal Agrotech 8: 56-61.

Suprihatin. 2011. Proses Pembuatan Pupuk Cair Dari Batang Pohon Pisang. Jurnal Teknik Kimia 5: 429-433.

Sutrisno, E. dan I. B. Priyambada. 2019. Pembuatan Pupuk Kompos Padat Limbah Kotoran Sapi dengan Metoda Fermentasi Menggunakan Bioaktivator Starbio di Desa Ujung–Ujung Kecamatan Pabelan Kabupaten Semarang. Jurnal Pasopati 1: 76-79.

Sutrisno, E., I. W. Wardhana, M. A. Budihardjo, M. Hadiwidodo dan R. I. Silalahi. 2020. Pembuatan Pupuk Kompos Padat Limbah Kotoran Sapi dengan Metoda Fermentasi Menggunakan EM4 dan Starbio di Dusun Thekelan Kabupaten Semarang. Jurnal Pasopati 2: 13-16.

Tufaila, M., D. D. Laksana dan S. Alam. 2014. Aplikasi Kompos Kotoran Ayam untuk Meningkatkan Hasil Tanaman Mentimun (Cucumis sativus L.) di Tanah Masam. Jurnal Agroteknos 4: 120-127.

Utomo, S. A., R. T. Purnamasari dan S. H. Pratiwi. 2017. Pemanfaatan Kompos Kotoran Ayam untuk Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Kedeali Hitam (Glycine soya Benth). Jurnal Agroekoteknologi Merdeka Pasuruan 1: 22-27.

Weihan, R. A., Z. Zulkarnain dan L. Lizawati. 2020. Identifikasi Keragaman Karakter Morfologi Tanaman Pisang (Musa spp.) Wilayah Daratan di Kabupaten Tanjung Jabung Timur. Agroscript: Journal of Applied Agricultural Sciences 2: 67-78.

Wulandari, A. S., I. Mansur dan H. Sugiarti. 2011. Pengaruh Pemberian Kompos Batang Pisang terhadap Pertumbuhan Semai jabon (Anthocephalus cadamba Miq.). Jurnal Silvikultur Tropika 3: 78-81.

Zulkarnain. 2009. Kultur Jaringan Tanaman: Solusi Perbanyakan Tanaman Budi Daya. Bumi Aksara, Jakarta.

Zulkarnain. 2017. Budidaya Buah-Buahan Tropis. Deepublish, Yogyakarta.




DOI: http://dx.doi.org/10.33087/jagro.v8i2.200

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Jurnal Media Pertanian Published by Faculty of Agriculture, Batanghari University
Adress: Fakultas Pertanian, Jl.Slamet Ryadi, Broni-Jambi, Kec.Telanaipura, Kodepos: 36122, email: jagropubr@gmail.com, Phone: 0741-60103


Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.