Respon Pertumbuhan Bibit Kakao (Theobroma cacao L.) Terhadap Pemberian Kompos Limbah Kelapa Sawit
Abstract
Cacao (Theobroma cacao L.) is one of the important plantation commodities after oil palm and rubber. This plant has a high economic value and is a foreign exchange earner. The seeds produced are used as raw material for the foodstuff industry as well as for the pharmaceutical and cosmetic industries. Based on data from the Central Statistics Agency, the productivity of cocoa-farmers in Jambi is still very low, only reaching 585 kg ha-1. This study aims to obtain a dose of oil palm waste compost to support the growth of cocoa seedlings. The experiment was carried out in Pijon Village, Jaluko District, Muaro Jambi Regency from December 2020 to April 2021. This experiment was carried out using a completely randomized design environment. The treatment design used was compost dosage consisting of 4 levels, namely p0 = without giving compost, p1 = 5 tons ha-1 (7.5 grams per 3 kg of media), p2 = 10 tons ha-1 (15 grams per 3 kg of media) and p3 = 15 tons ha-1 (22.5 grams per 3 kg of media). The observed data were tabulated and analyzed with analysis of variance. If the calculated F value has a significant effect, then the DNMRT further test for 95% accuracy is carried out. The results showed that the application of compost 15 tons ha-1 showed an increase the plant height of 63.78%, the stem diameter of 73.68%, the shoot dry weight 30.83%, the total dry weight 95.12%, an the short root ratio 90.37%.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Badan0Pusat Statistik. 2018. Produksi0Perkebunan Menurut0Provinsi dan Jenis Tanaman0http://www.bps.go.id/linkTabel Statis/view/id/1672. Diakses pada tanggal028 Maret 2019.
[BSN]. Badan Standarisasi Nasional. 2004. Standar Nasional Indonesia 19-70302004 Tentang Spesifikasi Kompos dari Sampah Organik Domestik. Jakarta
Buwono, G. R., dan E. Ariani. 2016. Pertumbuhan Bibit Kakao (Theobroma cacao L.) Dengan Pemberian Abu Janjang Kelapa Sawit dan Pupuk NPK Pada Media Gambut. Jurnal JOM. 3 (2): 30-41
Hannum, J., C. Hanum., dan J.Ginting. 2014. Kadar N, P daun0dan produksi kelapa sawit melalui penempatan TKKS pada rorak. Jurnal Online Agroekoteknologi. 2 (4): 1.279-1.286
Hasibuan, S., S. I. Saputra., dan Nurbaiti. 2014 Pengaruh Kompos Tandan Kosong Kelapa Sawit dan Pupuk NPK Terhadap Pertumbuhan Bibit Kakao (Theobroma cacao L.). Jurnal JOM. 1 (2): 1.561-1.571
Irvan, P. Mahardela dan B. Trisakti. 2014. Pengaruh Penambahan berbagai aktivator dalam proses pengomposan sekam padi (Oryza sativa). Jurnal Teknik Kimia USU. 30 (2): 15-24
Ismayana A, N.S. Indrasti, A. Maddu, A. Fredy. 2012. Faktor rasio C/N awal dan laju aerasi pada proses co-composting bagasse dan blotong. J Teknol Indust Pangan Pertanian. 22 (3): 173-179.
Kharisma, R.A. 2006. Pengaruh Penambahan Bahan Aktif EM 4 dan Kotoran Ayam pada Kompos Alang-Alang (Imperata cylindrica) terhadap pertumbuhan Semai Gmelina Arborea. Skripsi. Fakultas Kehutanan Institut Pertanian Bogor.
Minarsih, 2013. Pengaruh Pemberian Kompos Kulit Buah Kakao Sebagai Campuran Media Pembibitan Dan Pupuk NPK (15:15:15) Terhadap Pertumbuhan Bibit Kakao (Theobromacacao L.) Jurnal Agrotek Tropika 1 (2) : 188 – 193.
Nurdin E. 2011. Manajemen Sapi Perah. Graha Ilmu. Yogyakarta
Oviasogie, P. O., Odewale, J. O., Aisueni, N. O., Eguagie, E. I., Brown, dan E. Okoh (2013). Production, utilization and acceptability of organic fertilizers using palms and shea tree as sources of biomass. African Journal of Agricultural Research. 8 (27): 3.483-3.494.
Rahman, H.R. dan Nurrurahman. 2016. Efektifitas Limbah Padat dan Cair Kelapa Sawit serta Ampas Sagu Terhadap Tanaman Bawang Merah. Jurnal Universitas Cokoaminoto Palopo. 2 (1): 25-34
Rita, N.D. 2014. Pengaruh Kompos Terhadap Pengurangan Penggunaan Pupuk Anorganik Pada Sawi Putih ( Brassica Pekinensis) Di Lahan Kering. Media Bina Ilmiah. 8 (6) : 46-53.
Rona. Y., Widowati, dan Sutoyo. 2014. Penggunaan Kompos dan Biochar untuk Pertumbuhan dan Hasil Cabai Rawit (Capsicum frutenscen L). Malang: Program Studi Agroteknologi, Fakultas Pertanian, Universitas Thribhuwana Tunggadewi Malang.
Saragih, D. P. dan Ardian. 2017. Pengaruh Pemberian Kompos Kulit Buah Kakao Terhadap Pertumbuhan Bibit Kakao Hibrida (Theobroma cacao L.). JOM Faperta. 4 (2): 1.115-1.125
Siboro ES, E. Surya, dan N. Herlina. 2013. Pembuatan pupuk cair dan biogas dari campuran limbah sayuran. J. Teknik Kimia. 2(3): 40-43.
Sinaga, D. 2009. Pembuatan Pupuk Cair Dari Sampah Organik Dengan Menggunakan Biosca Sebagai Starter. Thesis. Sumatra Utara: Fakultas Pertanian Universitas Sumatra Utara.
Siregar, H. S.Tumpal., R. Slamet., dan N. Laeli. 2014. Budidaya Cokelat. Penebar Swadaya. Jakarta.
Surtinah. 2013. Pengujian kandungan unsur hara dalam kompos yang berasal dari serasah tanaman jagung manis (Zea mays saccharata). J. Ilmiah Pertanian. 11(1): 16-25.
Thabrani, A. 2011. Pemanfaatan Kompos Ampas Tahu untuk Pertumbuhan Bibit Kelapa Sawit (Elaeis guineensis Jacq). Skripsi Fakultas Pertanian Universitas Riau, Pekanbaru.
DOI: http://dx.doi.org/10.33087/jagro.v6i2.118
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Jurnal Media Pertanian Published by Fakultas Pertanian Universitas Batanghari |